reede, 16. aprill 2010

Eestlane - ohustatud "liik"



Kas Sina teadsid, et eestlaste rahvaarv kahaneb ÜRO andmetel kõige kiiremini? Kas Sa teadsid, et Eestis on kõige enam narkootikumide ja alkoholi tagajärjel surmasid? Kas teadsid, et Eesti on esikohal enesetappude arvuga?

Mina ei teadnud.. aga mind pani sellele mõtlema üks loeng, kus räägiti eestlastest ja nende enesehävitamisest.

Põhjuseks on arvatavasti enese-mitte-armastamine. Ameeriklastele antakse kodust kaasa kõrge enesehinnang ja tunne, et sa oled parim ja oled ka parimat väärt.
Samas kui paljudele eestlastele on kodunt kaasa antud tunne, et sa oled kõige olulisem.. ?

Me ju ei sooviks ega teeks palju neid asju oma parimale sõbrale, mida teeme endale.

Lisaks sellele.. võib "süüdi" olla keskkond.. alkoholism on geneetiliselt edasi antav. Ka kodune suhtumine mõjutab tulevaste laste suhteid maailmaga.
Vaesusepiiril vireledes ei ole tõenäoline omada suuri tuleviku plaane ja ideaale.. hea kui kõht on täis ja veel parem kui korrakski saaks probleemid unustatud.

Sattusin ühel päeval Annelinna hulkuma..Varem olen känud ainult linnapoolses osas. Aga mida kaugemale, seda radikaalsemaks ümbrus muutus. Ma ei teadnud varem, et Annelinna võiks võrrelda Lasnamäega.. aga nii see on. See ei meenutanud absoluutselt seda Tartu linna, mida mina tean. See oli lihtsalt nii rusuv ja masendav. Lagunev. Räämas.
Võiks parallele tõmmata "Sügisballiga". Või siis "Kuritöö ja karistusega" .. ümbritsev keskkond mõjutab inimesi.. lisaks veel Eesti rusuv ilm.. ja kui lisada veel alkoholismist läbi imbunud eestlaste geenid, siis ega midagi head loota polegi.

Aga pole hullu.. ega maailm tühja kohta ei saali. Ega Eestimaa ilma eestlasteta tühjaks jää.

Kommentaare ei ole: